Column

***

Na 70 jaar weer een koninklijke uitvaart ...

In augustus 2017 hebben wij onze vakantie doorgebracht in Thailand. Nog steeds is te merken dat het land in rouw leeft. Overal veel portretten van de koning met teksten in het Thais en veel bloemversieringen ter nagedachtenis aan hem: Koning Bhumibol, Rama IX, was op 13 oktober van het vorige jaar op 88-jarige leeftijd overleden, na een koningschap van 70 jaar. Extreem lang, het langste ter wereld zelfs. Hij verbleef al jaren in het ziekenhuis in Bangkok.

Thailand is in rouw, deze rouwperiode zal een jaar duren, zo is verkondigd kort na zijn overlijden.

Wie ooit in Thailand is geweest, weet dat er overal foto’s hangen van de koning en zijn vrouw, op straten, in eettentjes, bij mensen thuis. Overal kom je foto’s van hem tegen in alle hoedanigheden: De koning wandelend, lezend, fotograferend, met saxofoon, met hond, met echtgenote.

Er is veel respect voor het koningshuis, nergens in de wereld is dat zo groot. Oprecht verdriet heerste er dan ook na het overlijden van de koning. Zelfs op Facebook hebben mensen hun profielfoto aangepast in een zwart vierkant.

Koning Bhumibol heeft veel gedaan voor zijn volk, met name voor arme boeren en bergvolkeren heeft hij projecten gestart om hen te helpen. Zo wordt bijvoorbeeld het kopen van een waterbuffel gesubsidieerd.

Voor majesteitsschennis staan er dan ook fikse straffen, zoals voor het kapot scheuren van Thais geld met de beeltenis van de koning, beledigende uitspraken doen naar het hof en het op YouTube zetten van ongepaste filmpjes. YouTube is in Thailand zelfs vijf maanden geblokkeerd geweest na een overtreding van deze regels.

Mocht je volgende maand in Thailand zijn in de periode van 25 t/m 29 oktober, weet dan dat je getuige kan zijn van een zeer mooie en unieke gebeurtenis, het laatste afscheid van hun koning door alle Thai. Ik kan alleen maar zeggen, wees als toerist respectvol voor de gebruiken en gewoontes, altijd, maar vooral nu in deze periode. Geniet van dit mooie land en haar Thaise bevolking en leef mee met hun verdriet voor hun koning.

Met dank aan de bron: LINDA nieuws, geschreven door José Seegers

(De oorspronkelijke tekst is gemodelleerd naar onze eigen ervaringen en iets aangepast.)

Edu de Rijck