Skip to content

Memoires

uw levensdocumentaire, een kostbaar familiebezit voor nu en later

Het Wed in Overveen 16 maart 2020

Gefilmde Memoires, verteld bij leven

Een levensloop, gefilmd in documentairestijl, waarin we duiken in het leven van de hoofdpersoon. Met de verhalen vanaf de kinderjaren tot aan het heden.
Het is opvallend dat we tegenwoordig ons leven vastleggen door het maken van massa’s foto’s en korte filmpjes met onze smartphone die we altijd bijdehand hebben.en voor de opslag zijn er voldoende terabytes tot onze beschikking.
Zoals vroeger de stapels foto’s verdwenen in schoenendozen en koekblikken, verdwijnen er nu foto’s en video op harde schijven zonder het te archiveren.
Maar wat natuurlijk ontbreekt is het verhaal!

Met Memoires gaan we op zoek naar de verhalen, hoe gaan we te werk?

Door een projectmatige aanpak bereiken we ons einddoel.
Allereerst, wat ga je precies vertellen?

– De wensen van de hoofdpersoon worden vertaald naar de “verhaalschets”, een schematische opzet van de verhalen, ingedeeld in tijdshoofdstukken.

– Na goedkeuring van de verhaalschets, volgt het maken van het definitieve plan:
Een draaiboek plus tijdsplanning met actiepunten.

– We moeten op zoek naar foto’s, video/film, ander materiaal zoals brieven en ansichtkaarten en passende muziek voor gebruik in de verschillende tijdshoofdstukken. Wie nog meer gaan we interviewen en kan een bijdrage leveren aan de memoires? Sommige verhalen kunnen worden verteld op de locaties waar ze mee zijn verbonden; wat meer emotie en beleving zal toevoegen aan de memoires..

– Eén of twee familieleden nemen de rol in van interviewer of ondersteunen bij het uitvoeren van de actiepunten.

– Periodiek overleg zorgt voor een goed overzicht van onze voortgang.en zorgt ervoor dat we knelpunten bijtijds kunnen oplossen.

– De opnames starten volgens het draaiplan, gevolgd door de montage.

– De grove montage wordt bekeken, de opmerkingen verwerkt en het resultaat staat: Memoires !

Een voorbeeld waarin alle facetten van Memoires voorkomen is Aikido, de weg van Jan Rusman.
Het vertelt het verhaal over Jan Rusman en zijn school Aikido Ryu Jan Rusman. Wegens het 30 jarig jubileum van de school is het indertijd als dvd aan hem geschonken. Hiermee is een belangrijk deel van Jan’s leven vastgelegd.

Memoires wordt geleverd als filmbestand op een usb-stick in een fraaie bewaarbox met inlay en booklet, zie voorbeeld hieronder.