Nieuws

***

Kunst en Uitvaart in Gorinchem

vrijdag 28 september – Op de laatste dag nog even naar de Uitvaartbeurs in Gorinchem geweest. Er was veel belangstelling en de organisatie heeft goed voor haar bezoekers gezorgd door het aanbieden van een lunch. Ik heb daar kennis gemaakt met Guus Fricke van Zinc About It, een kunstenaar met visie op het laatste ritueel, de asbestemming. Enkele weken na de beurs sprak ik hem weer. Hij vertelde mij over zijn product en hoe hij in de uitvaart verzeild is geraakt. Hier zijn verhaal.

‘Op 26, 27 en 28 september nam ik geassisteerd door zoon Ernst voor het eerst deel aan de 3daagse Internationale Uitvaart Vakbeurs te Gorinchem. Dit belangrijke evenement vindt eens in de 4 jaar plaats.
Als exposanten om het URN+plus concept, mijn nieuwste idee en creatie betreffende het laatste ritueel behorende bij de crematie, t.w. de asbestemming, te tonen en bekend maken aan de branche.
Onze deelname was een groot succes en de waardering en belangstelling van de bezoekers was buitengewoon groot. Innovatief en welkom!

De gedachte en overtuiging, dat het verstrooien van de crematie-as van een dierbare overledene met meer respect en waardigheid zou moeten kunnen was al heel lang bij mij aanwezig.
Het overlijden en de crematie van mijn beide schoonouders, inmiddels meer dan 20 jaar geleden, waarvan wij als nabestaanden ruim een maand na de crematie zelf de verstrooiing van de as deden, speelde een belangrijke rol in het ontstaan van het concept.
Ik heb beide verstrooiingen persoonlijk ervaren als een praktische en emotieloze gebeurtenis. Ook al was het de gebruikelijke manier. Iets anders was er niet.
Wij kregen de strooibus met knijphandvat aangereikt en werden verwezen naar het strooiveld, waar we om beurten mochten knijpen/strooien, tot de bus leeg was. Bloemen op de plek en vervolgens werd de bus weer ingeleverd.
Zo ging dat toen en zo gaat het nog steeds, besefte ik zo’n half jaar geleden toen ik een recente as-verstrooiing op een filmpje zag.
Dat was de aanzet die heeft geleid tot het ontstaan van een andere manier om de as persoonlijk terug te geven aan de aarde vanuit een schaalvormige creatie, ‘op handen gedragen’.

De keuze op urnen-gebied is de laatste paar jaren gigantisch gegroeid. Zeer uiteenlopend qua ontwerp en materiaalsoort en in prijsklasse.
De keuze op het gebied van de verstrooier is in al die jaren zeer beperkt gebleven. Weliswaar onderling verschillen in de keuze van materiaal, van eenvoudig tot ‘chique’ met koper en messing beslag, maar allemaal gebaseerd op hetzelfde principe van de ‘bus/kokervorm’ met de handvat + knijpmechanisme.
Zo doet ieder z’n eigen ‘ding’. De een produceert iets om de as in te bewaren, de ander om de as uit te verstrooien. Zo gaat dat, op zich niet vreemd natuurlijk. 

Tijdens het ontwikkelingsproces van dit idee, zag ik behalve een verstrooier echter ook een urn in het ontwerp.
Ik dacht, waarom geen combinatie van beide?
Het concept was geboren! Een urn, met een extra mogelijkheid, indien gewenst. De naam URN+plus lag direct voor de hand. 
Op de beurs toonde ik mijn eerste model/ontwerp, getiteld ‘ENGELENVLEUGELS’. Deze is reeds leverbaar.
Daarnaast het proto-type voor de ‘VLINDER’ URN+plus. Leverbaar ca. eind november. 
In het verdere ontwikkelingsproces van dit nieuwe concept zie ik een uitdaging en zoektocht naar andere ontwerpen, vormgeving en mooie geschikte/toepasbare materialen en technieken’.

Guus Fricke – Emotional Designer / Innovator

Wilt u nog meer weten, hier volgt de toelichting van het concept. 

Het URN+plus concept  (Patent Pending), ‘een nieuwe verscheidenheid in de asbestemming’. 

Het concept bevat het principe van de combinatie van een urn om de as van een dierbare overledene in te bewaren, zolang men wenst met een stijlvolle as-verstrooier. Elke URN+plus, in welke creatie/vorm dan ook door Atelier Zinc About It ontworpen en geproduceerd, kan door eenvoudig toegepaste draai-schuif-scharnier etc.-techniek veranderd worden in een persoonlijke as-verstrooier, zonder dat er onderdelen verwijderd of toegevoegd hoeven te worden aan het geheel. 

De +plus biedt dus een extra mogelijkheid/keuze  bij deze urn-vorm. 

Pluspunten voor de nabestaande(n) o.a.:
Een optie, indien men na de crematie nog twijfelt tussen bewaren of verstrooien van de as. Men hoeft niet direct te beslissen. Zo hoeft men geen spijt achteraf te hebben, iets wat regelmatig voorkomt.
Men kan zelf het moment of de momenten bepalen, de hoeveelheid as en de locatie(s). Bijvoorbeeld een dierbare plek. Dit hoeft dus niet perse op het strooiveld van een crematorium, maar kan ook elders, uiteraard in overleg en met toestemming van de particuliere eigenaar van het grondgebied of de betreffende gemeente. Het verstrooien geschiedt met eigen urn.
In de ‘op handen gedragen’ schaal-vorm (doorsnede ca. 50 cm) biedt deze uitvoering de unieke mogelijkheid om nu samen te verstrooien, de intentie en emotie delen met elkaar.
Het verstrooien en zodanig eigenhandig en stijlvol de as teruggeven aan de aarde wordt nu echt ‘n laatste ritueel en een waardige afsluiting, respectvol en met de eerbied, waar elke overledene, maar ook de nabestaanden recht op hebben.
Indien men niet kiest voor verstrooien, maar voor bewaren heeft men bij elke URN+plus een smaakvol ontworpen urn-model, puur ambachtelijk handwerk met passie en emotie gemaakt. 

Daarnaast voor de crematoria en uitvaarverzorging :
In deze tijd en daarbij alle nieuwe ontwikkelingen op uitvaartgebied kan men zich als dienstverlener nu ook op dit gebied onderscheiden door de klant een aantrekkelijk alternatief te bieden naast de gebruikelijke as-bus met knijphandvat, om de as-verstrooiing van ‘n verloren dierbare als laatste ceremonie en ritueel  persoonlijke meer vorm te geven.    

*De gekozen en toegepaste materialen en technieken ter vervaardiging thans:
Alle diverse onderschalen ‘op handen gedragen’ uitgevoerd in aluminium. Ambachtelijke eeuwenoude zand-gietmethode. Na het gietproces vervolgens afgewerkt en hoogglans gepolijst tot ‘zilverachtige’ uitstraling. Sterk, zuiver en duurzaam metaal, licht van gewicht. 
Voet/drager van de schaal uitgevoerd in aluminium of koper. Hoogglans gepolijst. Vast aan de onderschaal of afneembaar gekoppeld middels ingenieus magnetisch ‘click-foot’-systeem. De schaal en de voet zijn beide voorzien van een sterke kleine magneet verzonken in het raakvlakgedeelte. Slechts door kanteling van de schaal kan men de 2 onderdelen scheiden.
Bovenzijde/afsluiting, deksel + decoratie met gepaste symboliek uitgevoerd in aluminium, koper en zink.
Gepolijst, met gedeeltelijke toepassing van ets- en patineertechniek.