Column

***

Het Rouwcafé

Binnenkort gaat ‘Het Rouwcafé’ van start! Een initiatief met een hele nieuwe opzet dat ik al jaren wil realiseren en dat nu echt handen en voeten krijgt.

Het Rouwcafé is een plek waar eenieder die met dood en rouw te maken heeft gekregen, van harte welkom is. Rouw en café: niet de meest voor de hand liggende combinatie! Echter, voor rouw is tijd, aandacht en ruimte nodig en een café biedt een sfeer van vertrouwen en verbondenheid. Staand of zittend aan de sfeervolle bar van Het Rouwcafé is er in een ontspannen sfeer koffie en thee, vind je (h)erkenning bij ‘gelijkgestemden’, of kun je er gewoon zijn. Ook kunst en cultuur krijgen een plek in Het Rouwcafé. Met het speciale Rouwcafédecor en het culturele programma kunnen we nu voorzichtig spreken van het ‘nieuwe rouwen’.

Toen mijn broer overleed en twee jaar later mijn moeder, ging ik door een van de moeilijkste periodes in mijn leven. Het lastige voor mij was dat niets meer hetzelfde zou zijn. Het gemis deed zelfs lichamelijk pijn. De golven van verdriet overvielen mij en werden alleen maar milder als ik mij er aan overgaf. Vermoeiend hoor, om eindelijk in te zien dat verzet niet echt werkte en alleen nog maar meer energie kostte. Na verloop van tijd voelde ik dat er van mij min of meer werd verwacht dat ik weer ‘normaal’ ging functioneren en deelnemen aan de maatschappij, maar ik merkte dat ik gewoon meer tijd nodig had om dit verlies te kunnen verwerken.

Ik ondervond veel steun van gelijkgestemden; met een woord of een gebaar en soms was een blik al voldoende. Met hen hoefde ik er ook niet perse over te praten. De (h)erkenning in hun ogen gaf mij vertrouwen en toonde mij dat ik niet de enige was die verdriet had. Vandaar mijn drive dat er een Rouwcafé moet komen voor nabestaanden.

De missie van Stichting Het Rouwcafé is dat de dood en inherente rouw en verlies hun plaats terugkrijgen in de samenleving en dat Het Rouwcafé daarbij enige troost mag aanreiken.
Een aantal mensen meldde mij dat ‘Rouwcafé’ niet echt prettig klinkt en vroeg of ik het niet een andere naam moest geven. Er schiet mij dan steeds het zinnetje door mijn hoofd: ‘Het Rouwcafé, leuker kunnen we het niet maken.’

Kijk op http://www.hetrouwcafe.nl/ waar en wanneer Het Rouwcafé bij je in de buurt is.

Ria van Kleef