Uitvaart op YouTube

***

Memoires, over verhalen van vroeger...

6 oktober 2013 Haarlem – Memoires, over verhalen van vroeger …

Niet dat het ook maar iets te maken heeft met uitvaart, maar toch …
Afgelopen vrijdag bezochten we de voorstelling “Buiten schot” van Diederik van Vleuten in de Stadsschouwburg in Haarlem. In één woord: Boeiend!

Het gaat over twee oudooms Jan en Sam van Vleuten, twee broers die als kind uit Nederlands Indië zijn overgekomen om hier in Nederland hun school te volgen. Tegelijkertijd ondervonden zij de gevolgen van de eerste wereldoorlog, alhoewel de strijd zich buiten Nederland afspeelde.  Zijn voorstelling is een aaneenschakeling van persoonlijke verhalen uit brieven en dagboeken. Humor, emotie en muziek wisselden elkaar af. 
Op Youtube vond ik iets over zijn vorige voorstelling “Daar werd wat groots verricht”, waarvan het verhaal zich afspeelt in het Nederlands Indië van toen. Diederik: “Ik heb twee jaar geleden de memoires in bezit gekregen van mijn oudoom Jan van Vleuten, de broer van mijn opa …”. En dat heeft allemaal geleid tot nu toe twee succesvolle theatervoorstellingen. Een schot in de roos voor Diederik gezien alle lovende kritieken. Hiermee wordt aangetoond dat verhalen van vroeger uitermate boeiend zijn en van grote waarde. 
Een terechte filmkeus dus voor de rubriek “Uitvaart op Youtube” wat naadloos aansluit op onze voorgaande column Vastleggen, een trend? (zie Archief) over het product Memoires.

Met dank aan HarryKiesTheater.