Column

***

Vastleggen, een trend?

Vastleggen, een trend? (Over het product Memoires)

Als je ziet hoe wij tegenwoordig ons leven willen “vereeuwigen” dan gaat het ver.
Sinds de digitalisering en de opkomst van social media, zijn we niet meer weg te “branden” van laptop, tablet en smartphone. Heb je geen foto- of videocamera, dan wellicht een mobiel waarmee je beeld en geluid kunt vastleggen en kunt delen via het world wide web.

Een trend? Nou nee, al in de oudheid werden rotstekeningen gemaakt met jachttaferelen. Ook de oude Egyptenaren en de Maya’s wisten er wel raad mee en maakten complete stripverhalen op hun tempelmuren over hun goden en koningen.
Overtuigd waren ze: De vertellingen houden eens op, dus vastleggen!

Al lange tijd worden er levensverhalen geschreven. Als je tenminste vond dat je als persoon interessant genoeg bent, dan dan schreef je je memoires.
Hoe zien we dat tegenwoordig, om ons leven te “beschrijven” door middel van bewegend beeld en geluid?
Dat mensen herinneringen vastleggen met foto’s of met losse shots van een videocamera, dat kennen we.
Maar stel je eens voor, dat tekst, foto’s, video, muziek, interviews, alles wordt gecombineerd in één verhaal, een kleine documentaire, als een terugblik in je leven …, een familiedocument verteld door de hoofdfiguur met bijdragen van familieleden en/of derden.

Pas geleden een opdracht gekregen om een film te maken over 30 jaar Aikido Ryu Jan Rusman uit Haarlem, het verhaal over de school verteld door Jan Rusman zelf.
Het leuke is, dat hierin alle ingrediënten zitten van het VidiNova-product Memoires, namelijk interviews met leerlingen en leraren, verschillende mooie locaties, indrukwekkende muziek, foto’s en oude video opnames uit het archief, …
Vereist: Een strakke planning en inzet.
Hoe lang duurt het nog wanneer men gaat ontdekken hoe waardevol dit soort vertellingen kunnen zijn?

Meer over het product Memoires is te lezen op deze site bij de tab Memoires.