• Memoires
    Memoires Uitvaart als Herinnering: Memoires, uw eigen levensdocumentaire

Memoires, uw eigen levensdocumentaire

 

 

 

Memoires, zoals in het kort staat beschreven onder de tab Diensten, verdient eigenlijk een aparte plek binnen deze website van Uitvaart als Herinnering.

Een levensloop, gefilmd in documentairestijl, waarin we duiken in het leven van de hoofdpersoon, met de verhalen vanaf kindsjaren tot aan het heden die dat leven zo hebben gekenmerkt.

Het is bekend dat we tegenwoordig ons leven willen vastleggen door het maken van massa’s foto’s en videofilms. Daarvoor hebben we onze smartphone altijd bijdehand (of schaffen we  een dure camera aan) en voor de opslag zijn er voldoende terrabytes aanwezig.

Maar wat natuurlijk ontbreekt is het verhaal.

Net zoals er vroeger stapels foto’s verdwenen in schoenendozen en koekblikken en nooit een fotoalbum zagen, verdwijnen er tegenwoordig foto’s en video op harde schijven zonder het te archiveren.

 

Met Memoires gaan we op zoek naar dat verhaal.

Allereerst wordt er een sessie gehouden waarin alle wensen van de hoofdpersoon tav het levensdocument worden verzameld. Het is niet ondenkbaar dat er ook een familielid aanwezig is, die voor de film de rol krijgt toebedeeld van “interviewer”.

Vervolgens worden deze wensen vertaald naar een “verhaalschets”: Een schematische opzet van het verhaal, met hoofdstukken.

We houden rekening met de muziek, de foto’s, video/film, filmlocaties en andere zaken die onmisbaar zijn voor gebruik als illustratie.

Na goedkeuring van het concept volgt het maken van de definitieve planning en het draaiplan.

Er volgt een periode om alles bij elkaar te zoeken: De muziek op cd, de foto’s (papier of bestand), film/video (8mm, VHS of videobestanden), welke locaties gaan we bezoeken, welke personen gaan ook een bijdrage leveren tijdens de opnames, waar zijn de brieven en dagboeken, …en natuurlijk gaat er precies worden verteld?

 

Eindelijk starten de opnames, die 1 – 2 dagen in beslag kunnen nemen, die worden gevolgd door de montage.

Na 2- 3 weken is er een grove edit, die samen wordt bekeken.

De op- en aanmerkingen worden verwerkt en daar staat het: Memoires !

 

 

Een voorbeeld waarin alle ingrediënten van Memoires in voorkomen is Aikido, de weg van Jan Rusman.

Het vertelt het verhaal over Jan Rusman en zijn school Aikido Ryu Jan Rusman.

Wegens het 30 jaar jubileum van de school is het als dvd aan hem geschonken.

Het zal niet lang meer duren of dit soort films worden ook afgegeven als videobestand, zodat ze via de mediaplayer op een computer kunnen worden bekeken.

En hiermee is een deel van Jan’s leven vastgelegd, wat altijd weer kan worden doorverteld aan het nageslacht.

 

De film wordt tegenwoordig geleverd op usb-stick in een fraaie bewaarbox met inlay en booklet.